Kirkkopolitiikkaa ja telkkariviihdettä

Kirkkopolitiikasta on tulossa vakavaa telkkariviihdettä. Vakavaa se on niille, joille Jumala on totta ja Jeesus edelleen Jumalan poika. Vakavaa niille, jotka ovat kokeneet elämässään Jumalan Johdatusta ja huolenpitoa. Vakavaa se on myös niille, jotka kokevat Kristuksen kirkon sanoman pelottavana ja vastustettavana asiana, joka on vaaraksi Suomelle ja suomalaisille.

Viihdettä se on ihmisille, jotka hakevat kaikkialta ja kaikesta sensaatiota. Vettä myllyyn, joka pyörittää heidän elämänmyllyään ja saa heihin virtaa. He ovat niitä mielensäpahoittajia tai kaikille irvistelijöitä, jotka saavat energiaa siitä, että voivat kohottaa omaa imagoaan painamalla toisia alas. Heitä löytyy niin kristityistä kuin kristinuskon vastustajistakin.

Hurjinta on se, että jokainen on Jumalalle tärkeä, ja että Jumala hakee ihmisiä, joiden kautta hän voisi vetää Luotujaan lähemmäksi.

MOT ohjelma oli hämmentävä sekametelisoppa. Tuntui siltä, että nyt vedetään tilille nekin hengelliset ryhmät, joita ei vielä ole saatu kiinni parisuhde- tai naispappikiistoissa. Katselin ja kuuntelin Johanna Korhosta hyvin ristiriitaisin tuntein, kun hän niputti erikoisella tavalla luottamusmiehet ja kirkon aktiivisuuslukemat yhteen. Tuli sellainen olo, että 27 prosenttia kirkon jäsenistä on mänttejä, ja että 7 prosenttia heistä vielä treenaa mänttinä olemista käymällä kirkossa. Edustaako hän sitä yli 50 prosenttia ihmisistä, jotka eivät ole millään tavalla osallistuneet kirkon toimintaan vuoden aikana? Ja edustaako tuo, mitä hän sanoi, suvaitsevaisuutta? Laukoa populistisia puolitotuuksia mutu-pohjalta. Ilmeisesti elän täällä maalla aivan erilaisessa todellisuudessa kuin hän. Puolitotuus sanan valitsin tarkoituksella sillä ohjelmassa esitetyt varoitukset olivat paikallaan mikäli ne kohdistuvat oikein, sillä seurakunta ei ole puoskaroinin paikka!

Ymmärän hyvin sen, että hänellä on missio. Mutta se, että hän pitää seurakunnissa toimivia luotamusmiehiä virkamiesten kumileimasimina oli halventavaa. Heidätkin on valittu vaaleilla ja ei ole väärin jos he ovat kokeneet itse valitsemiensa tai oman tuomiokapitulin määrämän ja vaalilla valitun Papin toimintaa hyvänä ja oman uskonsa mukaisena. Mitä hän lausunnoillaan tarkoitti?  Tässä kohtaa alkoi ohjelma olla halpaa TV-viihdettä joka sotki asioita samaan tapaan kuin Jimin kummitus- ja UFO-jahti ohjelmat.

Kaikkein oudointa oli että herännäisyys kuvattiin muista liikeistä erillään jotenkin puhtoisena pulmusena. Voihan se olla sitä, ainakaan se ei sotke käsiään puhumalla liikaa Jeesuksen verestä ja voimasta tai Karitsan verestä.  Olisi syytä muistaa että herätysliikkeet ovat kuitenkin vain viitekehyksiä ihmisille jotka uskovat Kristukseen. Liikeiden sisään kuuluu ruohonjuuri tasolla tavallisia suomalaisia ihmisiä joilla on omat aivot ja sydän. Suurinta kaikessa on se että Jumalan rakkaus tulee voittamaan kaiken tämän kiistelyn ja riitelyn.  Hänen on lopulta kaikki kunnia.

Toimittaja osoitti varsin hyvin todeksi Paavalin opetuksen korinttilaisille:

1kor 14: 19 Jotta voisin opettaa muitakin, haluan seurakunnassa silti puhua mieluummin viisi ymmärrettävää sanaa kuin tuhansia hurmoskielen sanoja.

20 Veljet, älkää olko ajatuksiltanne lapsia. Pahuudessa olkaa kehittymättömiä, ajattelussanne aikuisia. 21 Lain kirjassa sanotaan:

 

— Oudoilla kielillä ja vieraiden huulilla olen puhuva tälle kansalle, eikä se sittenkään kuuntele minua, sanoo Herra.

22 Outoja kieliä ei siis ole tarkoitettu merkiksi uskoville vaan niille, jotka eivät usko; profetoiminen sen sijaan ei ole merkkinä epäuskoisille vaan uskoville. 23 Jos seurakunnan yhteisessä kokouksessa kaikki puhuisivat kielillä ja sinne tulisi ulkopuolisia tai epäuskoisia, he varmasti sanoisivat, että te olette järjiltänne. 24 Jos sen sijaan kaikki profetoisivat ja joku epäuskoinen tai ulkopuolinen tulisi paikalle, hän joutuisi kaikkien koeteltavaksi ja tutkittavaksi 25 ja hänen sydämensä salaisuudet paljastuisivat. Silloin hän heittäytyisi kasvoilleen maahan, rukoilisi Jumalaa ja tunnustaisi: “Jumala on todella teidän keskuudessanne.”

Kun Ihminen, tässä tapauksessa toimittaja, astuu maailmaan jonka maailmankuva ja ajattelu ei roiku enää kiinni länsimaisessa ajattelussa ja poikeaa omasta maailmankuvasta on varmasti odottettavissa törmäys. Mitä kummallisemmin me uskovat  käyttäydymme sen suuremmaksi kasvaa kuilu ihmisten välille.

Marko Huhtalan hyvät komentitkin vesittyivät outojen epäselvien rukouskokous katkelmien sarjan  taustaa vasten.

Mutta miten tähän on tultu. Kirkon keskeinen sanoma  hukkuu kirkkopolitiikkaan. Niin se teki 2000 vuotta sitten kun Jeesus kävi fariseusten hermoille parantamalla omalla ajallaan sairaita, Eipä tuo lupia kysellyt ja sairaita parani. Apostolit jatkoivat samalla linjalla.  Sielä missä kirkot kasvavat tapahtuu edelleen samaa.

Armolahjat ovat annettu Seurakuntaa varten siksi että Kristus kirkastuisi ja siksi että Jumala rakastaa ihmistä. Armolahjat eivät ole keskinäisen kilpailun tai ansaitsemisen väline. Seurakunta ei kilpaile lääkäreiden kanssa sillä taito lääkitä on yksi ihmiselle annetuista Jumalan lahjoista. Jeesus lähetti opetuslapsia parantamaan sairaita mutta silti hän sanoi riemussaan  palaaville opetuslapsille :

20. Älkää kuitenkaan siitä iloitko, että henget ovat teille alamaiset, vaan iloitkaa siitä, että teidän nimenne ovat kirjoitettuina taivaissa.” 
21. Sillä hetkellä hän riemuitsi Pyhässä Hengessä ja sanoi: “Minä ylistän sinua, Isä, taivaan ja maan Herra, että olet salannut nämä viisailta ja ymmärtäväisiltä ja ilmoittanut ne lapsenmielisille. Niin, Isä, sillä näin on sinulle hyväksi näkynyt. 
22. Kaikki on minun Isäni antanut minun haltuuni, eikä kukaan muu tunne, kuka Poika on, kuin Isä; eikä kukaan muu tunne, kuka Isä on, kuin Poika ja se, kenelle Poika tahtoo hänet ilmoittaa.” 
23. Ja hän kääntyi opetuslapsiinsa erikseen ja sanoi: “Autuaat ovat ne silmät, jotka näkevät, mitä te näette. 
24. Sillä minä sanon teille: monet profeetat ja kuninkaat ovat tahtoneet nähdä, mitä te näette, eivätkä ole nähneet, ja kuulla, mitä te kuulette, eivätkä ole kuulleet.” 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s