Koulu ja joulu

Katselin uutisista Kouvolalaisen koulun ysiluokkalaisten tuntoja joulujuhlasta ja kirkosta. Se pieni otos nuorista tuntui ihmettelevän sitä, ettei kirkkorakennus sovi joulujuhlanviettopaikaksi. Päivän uutisvirrassa näkyi myös pieni juttu uushenkisyydestä, jossa joogaopettaja kertoi perustavansa henkisyytensä alkuperäiskansojen perintöön. Uutisissa kerrottiin myös yhä etenevästä joskin hieman hidastuneesta kirkon jäsenkadosta. Tällä hetkellä kansasta 69.9% kuuluu  evankelisluterilaiseen kirkkoon. Tuo luku ei kerro sitä kuinka moni uskoo kolmiyhteiseen Jumalaan tai ei usko mihinkään Jumalaan. Yksilökeskeisen aikamme henkeen ei oikeastaan kuulu kysellä kenenkään uskoa, mutta lainsäädäntömme ei vaadi sitä että uskonnot tulisi piilottaa julkikuvasta. Siksi olikin aika merkillistä kuulla Kangasalan koulujen seisomiskiellosta laulettaessa Enkeli taivaan-virren kymmenettä säkeistöä. Meidän koulussa asia ei ollut mikään ongelma. Jokainen sai toimia oman traditionsa perusteella ja näin kävikin. Huoltajat ja juhlavieraat nousivat ylös laulamaan ja pian myös lapset vanhempiensa perässä.

Koulun uskonnonopetus Suomessa pohjaa Evankelisluterilaisen kirkon tunnustukseen. Se on ainakin toistaiseksi ollut opetussuunnitelmien lähtökohta. Onhan oppiaineen nimessäkin ev.lut. uskonto. Siksi on vähintäänkin outoa, että kouluissa arastellaan uskonnollisten asioiden kanssa. Rehtorit ja sivistysjohtajat tuntuvat kuuntelevan enemmän järjestöjen ja yleisen mielipiteen ääntä, kuin sitä mihin opetushallitus ja opetussuunnitelmat ohjaavat. Oma lukunsa on poliitikot, jotka lausuvat mielipiteitään omaan laskuunsa pohtimatta sen enempää mitä seurauksia niillä saattaa olla.

Suomessa on yhä positiivinen uskonnonvapaus laki. Saamme harjoittaa omaa uskontoamme kunhan se ei loukkaa toisia. Koulussa emme harjoita uskontoa mutta se ei tarkoita sitä etteikö koulussa uskonto voisi näkyä. Ja mikä on sitten uskonnon harjoittamista ja mikä toisen uskon ja pyhän kunnioittamista. Jos piilotamme uskon täysin, eivät lapset opi koskaan ymmärtämään tätä niin syvässä ihmisessä olevaa ominaisuutta. Lapset eivät opi myöskään kunnioittamaan ja sietämään toisella tavalla ajattelevia ihmisiä ja sitä mikä on heille pyhää.

Tietämättömyys on aina konfliktien ja ihmisten välisten ongelmien taustalla. Siksi uskontoa on opetettava. Suomalaisista lähes 70% kuitenkin haluaa yhä kuulua kirkkoon ja sitä tosiasiaa ei pitäsi ohittaa. Ennemmin pitäisi katsoa sitä, miksi Suomi yhä uskoo ja miksi Suomi yhä tunnetaan oikeusvaltiona, jossa on sanan- ja ajatuksenvapaus. Samalla on hyvä pohtia miten me säilytämme nämä vapaudet ja oikeudet omiin ajatukseemme ja uskomuksiimme.

Vielä meillä on muistissamme ihmiskoe itänaapurissamme, jossa kirkot muuttuivat teattereiksi ja perunakellareiksi ja vain yhdenlainen ajattelu oli sallittua. Itse kannatan kaikkien aatteiden ja ideoiden vapautta ja niiden rauhallista rinnakkaiseloa. Vain sillä tavalla voimme säilyttää rikkaan ja moniarvoisen yhteiskuntamme sekä aidon demokratian.

Published by Tapio Laakso

Lapsenuskoinen sen tien kulkija

One thought on “Koulu ja joulu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: